Algemeen

Greenergy investeert in nieuwere en betere milieutechnieken

Greenergy, gelegen in het Kempense Herselt, verwerkt sinds 2009 in haar biogasinstallatie mest en organische reststromen (landbouwafval, productieoverschotten,…) tot groene stroom voor zo’n 6.000 gezinnen. Vandaag investeert het in een verbeterd vergistingsproces en een verdere verwerking van het restproduct. Zo zal het restwater gezuiverd worden tot herbruikbaar water en wordt ook de luchtbehandeling nog beter en efficiënter aangepakt.

Sinds de start in 2009 hebben er zich heel wat nieuwe en betere milieutechnieken ontwikkeld. Greenergy volgt deze op de voet en investeert hier nu volop in.

Door deze vernieuwingen, die vanaf volgend jaar uitgevoerd worden, zal een deel van het water -aanwezig in het restproduct- gezuiverd worden tot herbruikbaar water. Dit water wordt vervolgens ter plekke in de installatie of in de landbouw gebruikt. Hierdoor moet er niet alleen minder grondwater opgepompt worden maar zullen er ook minder vrachtwagens door de buurt rijden aangezien dit water niet meer afgevoerd moet worden.

Eigenaar Wim Laeremans: “Ik vind het heel belangrijk dat we steeds op zoek gaan naar de nieuwste technieken die voldoen aan de hoogste normen. Dit zorgt voor het beste resultaat en voor het minste overlast voor onze buren. Zo wordt bijvoorbeeld ook de luchtbehandeling nog beter en efficiënter aangepakt waardoor geuroverlast tot het absolute minimum wordt beperkt.”

Met deze investering maakt Greenergy ook duidelijk dat het volledig achter het circulaire principe staat. Wim Laeremans: “De mest afkomstig van onze eigen varkens wordt verwerkt tot groene stroom en warmte, het water in het restproduct wordt dankzij deze investering gezuiverd tot water dat ter plaatse hergebruikt kan worden en wat dan nog overblijft krijgt een nieuw leven als meststof om terug het land op te kunnen. Zo wordt de cirkel volledig gesloten.”

Enkele Greenergy-kerncijfers:

-6.000 gezinnen worden jaarlijks voorzien van groene stroom, dat is zowat de ganse gemeente Herselt.

-8.000 ton CO2 wordt hierdoor jaarlijks vermeden, dat is evenveel als 4.500 wagens in het verkeer.

-De toekomstige waterzuivering betekent 1) minder op te pompen grondwater en 2) minder vrachtwagens door de buurt.

 

Gezocht: voltijdse medewerker varkenshouderij

Gezocht: voltijdse medewerker varkenshouderij

Voor onze varkenhouderij Laegro zoeken we een voltijdse medewerker. Takenpakket: verzorging van de kraamstal en biggenstal, inseminatie en opvolging van de zeugen.Kennis en ervaring zijn een pluspunt maar wie gemotiveerd is, is zeker welkom! Wij zorgen ervoor dat je...

Lees meer
Infomoment buren

Infomoment buren

Op dinsdag 8 oktober laten we alle omwonenden graag kennismaken met ons bedrijf. Benieuwd hoe we van reststromen groene energie en organische meststoffen maken? Hoe we de toekomst zien? En wat onze plannen zijn om dit nog beter te doen. Kom dan zeker langs tussen 16u. en 19u. Wij geven u graag een rondleiding en alle info over biogas.

Lees meer
Nieuwe kraamstal in gebruik

Nieuwe kraamstal in gebruik

Na maanden van graaf- en bouwwerken is de nieuwe kraamstal klaar voor gebruik. De zeugen kunnen hier in perfecte omstandigheden en in alle rust bevallen van hun biggen. Uiteraard wordt alle mest bij Greenergy verwerkt tot groene stroom.

Lees meer